• na trhu od roku 1999
  • servis
  • odborné poradenství
0 Kč 0

V košíku nejsou vloženy žádné položky...

Kontrolní seznam pro podzimní zahradní práce

Publikováno: 16.4. 2010
Kontrolní seznam pro podzimní zahradní práce
ČLÁNKY

Kontrolní seznam pro podzimní zahradní práce Podzim je tady a večery postupně přicházejí čím dál, tím dříve a jsou chladnější. Zima se rychle blíží. Na co se tedy můžou vlastníci zahrad na podzim těšit? Samozřejmě na přípravu na zimu!

Sázení a přesazování

Podzim je opravdu vhodná doba pro přesazování, protože půda má díky pravidelným dešťům dostatečnou vlhkost. Zem je ještě teplá z léta, takže rostliny mají ještě dost času si zvyknout na své nové místo a utvořit nové kořeny.
Na podzim lze také s čistým svědomím sázet nové rostliny. Je to poslední šance před zimou vnést do zahrady trochu barev. Například pro růže je podzim (do prvního přízemního mrazu) ideální doba na sázení.

Sázení cibulek

Na podzim lze také sázet cibulky, aby květiny na jaře v pravý čas vyrašily ze země a potěšily vás jasem svých barev. Aby tyto zvěstovatelky jara dobře prospívaly a kvetly, je velmi důležité vybrat pro ně správné místo. Většinou mají rády na jaře čerstvou a vlhkou půdu, ale v létě, kdy odpočívají, může být půda suchá a propustná. Cibulky by se měly do země sázet do hloubky dvou- až trojnásobku jejich výšky. Sázecí kolík na cibulky GARDENA umožňuje snadným způsobem vytvořit dostatečně velký a hluboký otvor. Cibulky pak dáte do země špičkou vzhůru, zakryjete je zeminou z kolíku a zatlačíte ji dovnitř.

Prořezávání vytrvalých bylin, keřů a křovin

Když keře zežloutnou, jejich stonky se ohnou k zemi nebo začnou tvořit semena, je čas je ostříhat. Je to proto, že rostliny teď natahují svou mízu zpátky do kořenů a když se neostříhají, mohou uhynout.
Keře a křoviny lze zkrátit na přibližně čtvrtinu jejich velikosti. Může se to však lišit podle konkrétního typu keře či křoviny. Obvykle můžete získat více informací ze štítků u rostlin nebo v zahradnictví či zahradním centru.

Stříhání živých plotů

Živé ploty by se měly prořezávat naposled na podzim, aby se předešlo hnití, kdyby se nahromadila vlhkost. Zkracujte jen listnaté živé ploty a pokud možno bez vytváření otvorů, protože ty přes zimu nezarostou a plot by mohl vypadat neupravený. Veškeré listí stromů ležící na živém plotu je třeba odstranit, jinak plot nebude mít dost čerstvého vzduchu a slunce a mohl by hnít.

Trávníky

V zimě sužují trávník nízké teploty, přílišná vlhkost a slabý sluneční svit. Proto trávníky potřebují před začátkem zimy trochu jemné péče a hýčkání. Když na podzim padají listy, měly by se z trávníku pravidelně odstraňovat. Listy ponechané na trávníku ho připraví o světlo a podpoří tvorbu suchých hnědých fleků a růst mechu. Naposled trávník posekejte někdy začátkem listopadu. Nesekejte ho na méně než 5 cm, protože delší tráva lépe využije menší množství slunečního svitu. Zajistí to vyšší odolnost vůči plevelům a mechu.
Doporučuje se také použít nějaké podzimní hnojivo. Podzimní hnojiva mají obvykle nízký obsah dusíku a vysoký obsah draslíku. Zvýšený obsah draslíku trávu posiluje a zvyšuje její odolnost vůči mrazu. Na podzim by se neměla používat tradiční trávní hnojiva, protože obsahují hodně dusíku a podporují rychlý růst trávy, což následně zvyšuje její citlivost na mráz.

Jsou přirozeně i další drobné práce, které je třeba udělat před příchodem prvních mrazů:

  • Záhony, růže a další rostliny citlivé na mráz by měly být zakryty mlázím nebo listím, resp. zabaleny do bublinového obalového materiálu nebo něčeho podobného.
  • Vykopejte letní cibulky, jako například jiřiny, a uložte je v odvětrané krabici do sklepa.
  • Přeneste rostliny v kořenáčích dovnitř nebo je dejte na nějaké chráněné místo.
  • Uzavřete vodní přívody a vypusťte kohoutky a zavlažovací zařízení, aby mrznoucí voda nezpůsobila žádné škody.
  • Rozeberte čerpadla v jezírkách a v případě nutnosti nainstalujte mrazuvzdorné čerpadlo.

Když nastane zima, zahrádkáři si mohou oddechnout od zahradních prací. Ale pozor! Nebude to trvat dlouho a bude čas znovu začít.

 
jednatel společnosti

Jednatel společnosti, obchodní a technické oddělení, péče o B2C zákazníky

Udělal vám článek radost? Šiřte jej dále do světa!