• na trhu od roku 1999
  • servis
  • odborné poradenství
0 Kč 0

V košíku nejsou vloženy žádné položky...

Pohodlné zavlažování

Publikováno: 17.8. 2022
Pohodlné zavlažování
ČLÁNKY

S návrhem závlahy Vám rádi pomůžeme a připravíme kompletní projekt včetně cenové nabídky. Realizace svépomocí i na klíč - jak si vyberete

Pohodlné zavlažování

Zalévání zahrady, ať už konví, nebo hadicí, stojí spoustu námahy i času. Jenže co dělat: jinak to prostě nejde... Ale ano, jde!

Svou starou konev můžete klidně natřít a osázet řeřichou nebo ji postavit na studnu jako připomínku dávných časů. Na moderně vybavené zahradě se totiž obejdete bez ní. A vlastně ani vy nemusíte být doma, protože zavlažovací systém dokáže obstarat všechnu práci za vás.

Otázky z praxe

Co je nutné pro instalaci závlahového systému?

Potřebujete vydatný zdroj vody s vývodem o průměru min. 25 milimetrů (3/4 coulu). Vydatnost snadno ověříte pokusem: kbelík o objemu 10 litrů byste měli naplnit nejpozději během 20 vteřin. Systém lze napojit právě tak na vodovodní řad jako na studnu s čerpadlem.

Musí závlahový systém navrhovat a instalovat odborník?

Není to nutné. Je ale samozřejmě lepší takový návrh i instalaci svěřit naší firmě, protože naše zkušenosti a praxe Vám ušetří spoustu času a záruka se vztahuje na celé dílo. Při realizaci svépomocí si své chyby budete muset vyřešit sami :-)

Je možné systém instalovat i na hotovou zahradu?

Ano, je. Zapouštění hadic do trávníku není obtížné a rostlinám přitom neublíží. Stačí zarýt rýčem do hloubky 20 centimetrů, odklopit drn, zapustit hadici a drn se zeminou uložit zpátky. Ve velmi krátké době se „řezná rána“ zacelí a v trávníku není nic vidět. Také instalace hadic a dalších prvků v záhonech nebo u živých plotů je snadná a nijak rostliny nepoškozuje rostliny.

Jak dlouho systém vydrží?

Polyethylenové (HDPE) hadice v zemi netlí a nejsou ani ohroženy mrazem. Závlahový systém tak může sloužit desítky let.

Zavlažovač Gardena

Voda pro každou rostlinu

Kromě zahrady vlastně potřebujete jen dvě věci: vydatný zdroj vody a dobře navržený zavlažovací systém, který životodárnou tekutinu dovede tam, kde je jí potřeba. Jak takový systém vypadá? Jeho kostru tvoří síť hadic, které jsou rozvedeny po celé zahradě. Jsou mrazuvzdorné, proto stačí, aby byly zapuštěny pouze cca 20 cm v zemi, neruší vzhled trávníku ani záhonů a nepletou se pod nohama. Na hadice navazuje škála koncových prvků: trysky, které vodu rozstřikují nebo kapače, které pouštějí vodu v regulovaném množství přímo k rostlinám. Různé typy porostů ovšem potřebují jiný způsob zalévání, a proto se jim závlahový systém musí přizpůsobit. Trávník mají na starosti výsuvné zadešťovače. Po většinu času jsou zapuštěny v zemi: vysunou se, jen když právě mají práci, a pak zase vyklidí prostor pro sekání anebo opalování či fotbal. Zadešťovače lze snadno nasměrovat, takže jejich trysky rovnoměrně zásobují vodou zelenou plochu, vyhnou se však místům, která zálivku nepotřebují – cestě, domovní zdi či sousední zahradě. Výběr konkrétního typu závisí na velikosti a tvaru trávníku.

Kapková závlaha, microzávlaha

Ani kapka nazmar

Zahradu však netvoří jen trávník. Na záhonech trvalek,  u solitérních dřevin anebo u rostlin v nádobách je zapotřebí nasměrovat vodu přímo ke kořenům. To zajišťuje kapková závlaha. Ke každé trvalce či keři míří kapač: jeho průtok lze regulovat, takže může hasit žízeň drobné pelargonie právě tak jako urostlého durmanu. A pokud vás pohled na síť zavlažovacích prvků ruší, můžete pod záhony zapustit kapací hadici. Ta zastane práci kapačů, aniž o ni zavadíte okem. Pro záhon letniček, do užitkového koutku či na skalku by ovšem takové řešení bylo příliš pracné. Sem se hodí rozprašovací trysky nebo plošné zavlažovače, které důkladně zvlhčí celou pěstební plochu. Kapková závlaha se uplatní i ve skleníku: ideální je třeba pro okurky či rajčata, jimž nesvědčí smáčení listů. Pro závlahu čerstvě vysetých rostlin se však hodí spíš mlhové trysky, které prosycují vzduch i půdu jemnými srážkami. A protože hadice je přece jen čas od času potřeba – ať už k ostříkání skleníku, očistě cestiček, anebo k umytí auta – vyplatí se rozmístit po zahradě vodní zásuvky. Jsou obdobou těch elektrických: většinu času o nich nevíte, ale v okamžiku, kdy je potřebujete, můžete zapojit hadici a pustit se do práce. Zvlášť u garáže je taková zásuvka nepostradatelným pomocníkem.

Elektronický mozek

Práci rukou – a také nohou – tedy zastanou zavlažovače, kapače či mlžiče. Právě tak důležitou úlohu však hraje hlava, která rozhoduje, kdy je třeba zalít bohatě, kdy jen symbolicky a kdy raději vůbec. Tuhle odpovědnost může převzít zavlažovací automat. Podle toho, jak jej naprogramujete, pohlídá, aby trávník i květiny dostaly vodu ve správnou denní dobu i ve správném množství. A protože je schopen odděleně ovládat několik „větví“ závlahového ystému, nestane se, že by se středomořské bylinky topily, zatímco rajčata či cukety budou trpět žízní... Vláčet se po zahradě s těžkou konví prostě není nutné. I tak vám zbude ještě dost práce – ale času na to, abyste si sedli a vychutnali barvy, vůně i zvuky zahrady, bude přece jen o něco víc. A to stojí za pokus.

Výsuvné zadešťovače:

Mají nastavitelný dosah a sektor zavlažování, takže rozprašují vodu přesně tam, kde je jí potřeba. Pro zavlažování vyšších rostlin lze použít zadešťovač, který může vystoupat až do výšky 30 cm.

Kapací hadice:

Podzemní kapací hadice se používá k zavlažování záhonů nebo travnatých ploch. Může být dlouhá až 200 metrů. Nadzemní kapací hadice je ideálním řešením pro živý plot. Může být dlouhá až 100 metrů.

Mlhové trysky:

Nejjemnější závlaha, vhodná pro čerstvě vyseté rostliny. Lze je kombinovat s kapači.

Čtyřplošné zavlažovače:

Při zavlažování čtvercových nebo obdélníkových ploch (na užitkových i okrasných záhonech) lze nastavit šířku i dosah postřiku. Velikost zavlažované plochy se může pohybovat podle typu v rozmezí od 5 do 50 nebo od 13 do 140 metrů čtverečních.

Můžeme je s úspěchem použít tehdy, máme-li slabší zdroj vody.

Zavlažovací automaty:

Řídicí jednotka zavlažovacího systému samostatně rozhoduje, kdy, kam a kolik vody je potřeba. Čidlo půdní vlhkosti, které je na zavlažovací automat napojeno, zabraňuje ztrátám vody i přelití rostlin. Systém se může spustit až šestkrát denně.

 

Udělal vám článek radost? Šiřte jej dále do světa!