• na trhu od roku 1999
  • servis
  • odborné poradenství
0 Kč 0

V košíku nejsou vloženy žádné položky...

Údržba zahradního jezírka na podzim

Publikováno: 20.8. 2010
Údržba zahradního jezírka na podzim
ČLÁNKY

Zahradní jezírko na podzim - co udělat, aby biotop přečkal zimu?

Pokud trávíte už i tak část roku lovením nejrůznějších předmětů a tlejících rostlin z jezírka, čeká Vás na podzim opravdový vrchol sezóny. Množství listí ze stromů, mulčovací kůra a uschlé rostliny z celé zahrady, to vše se nyní zvedá ve větru a neomylně skončí pod klidnou hladinou Vašeho jezírka. Jistě, ani v průběhu roku není dno jezírka úplně bez roslinných zbytků, ale s blížící se zimou nastává nebezpečí. Zatímco v průběhu nezmrzlé části roku se voda v jezírku jakš takš promíchává (zejména, když používáte vzduchovací kompresor) a hnilobné plyny produkované rostlinnými zbytky se uvolňují z vody do vzduchu, jakmile Vaše jezírko zamrzne, je cirkulaci konec. Tlející zbytky produkují své jedy i nadále a ledovým příkrovem pokrytá voda, která navíc není ani míchána pohybem ryb, které spíš dávají přednost odpočinku u dna, se těmito plyny začne nebezpečně plnit. Pokud nezajistíte vzduchování i v průběhu zimy (pozor, jsou pro něj jiné zásady, než během léta), můžete se připravit na to, že Vám na jaře v jezírku za špatnou péči už nebude mít kdo poděkovat.

Jako by toho nebylo s tlejícími listy málo, hnilobné bakterie k rozkladu zelené hmoty požírají kyslík a minerální látky, které se působením bakterií rozpouštějí ve vodě, velice dobře svědčí růstu řas. Pokud se Vám to vymkne z rukou, můžete být majitelem zeleného Brčálníku s přiotrávenými rybami i kdykoliv jindy během roku.

Podzimní příprava jezírka - zabraňte zeleni v přístupu do vody

Podzimní práce kolem jezírka zahrnují především poslední vyčištění dna od rostlinných zbytků, a zabránění dalším v nedobrovolné koupeli. Přikryjte jezírko jemným pletivem (v nouzi poslouží králičí pletivo (vyklenuté nad hladinou), ale kus běžného plotu nikoliv - oka jsou příliš velká), mnohem efektivnější bude ale nějaká pružná síť. Účelem je, aby listy a ohnuté stonky rostlin nespadly až ke dnu. Vegetaci na okrajích jezírka ostříhejte nůžkami (využít můžete třeba nůžky na prodloužené rukojeti, pokud neradi balancujete v kleku na okraji studeného jezírka). Pokud necháváte přezimovat rostliny ve vodě, zastřihněte i je, nad hladinou. Trčící stvoly přispívají k ventilaci jezírka i přes ledový příkrov. Pokud u břehu necháte odrostlé duté stvoly stát, třeba kvůli zahradnímu hmyzu, který v nich rád zimuje, zabraňte jen tomu, aby větrem nebo pod náporem sněhu nespadly do vody. V březnu je můžete ustřihnout a do dubna nechat ležet v trávě, hmyz z nich bude mít dost času vylézt.

Kalové čerpadlo na podzim do jezírka nepatří

V průběhu celého roku lze zetlelé zbytky ode dna celkem úspěšně odsávat malým čerpadlem. Jak se teploty snižují, ryby se ale začínají stahovat do teplejší vody ke dnu, ve které nakonec stráví celou zimu. Pokud jim budete teplou vodu odčerpávat a k tomu u hlavy bzučet čerpadlem, moc jim nepomůžete. K pročištění dna před zakrytím sítí proto můžete použít malou síťku, nebo skřipcové kleště na dlouhé rukojeti. Velmi se doporučuje ponechat přes zimu vzduchovací kámen, pouze ho vytáhnout blíž k hladině, aby nemíchal teplou vodou u dna. Jakýkoliv další způsob využijete, aby se jezírko nepokrylo souvislým ledem, bude jedině dobře.

Kdy vyndat na zimu ryby?

Jak přes zimu zazimovat ryby z jezírka, to je téma, které přesahuje délku našeho článku. Myslete ale na ryby při podzimní přípravě a pokud hrozí, že by mohla voda promrznout až ke dnu, raději je přemistěte do akvária někam do sklepa, kde bude teplota přes zimu nízká, ale spolehlivě nad nulou.

Z jezírka také odstraňte lekníny a další flóru, kterou by zámrz mohl poškodit, a dejte ji do vědra s vodou, opět do chladného sklepa, který nepromrzne. Před mrazem chraňte i jezírková čerpadla, pokud se nenacházejí v bezpečných 80 cm, nebo v mírnějších podmínkách v cca 60 cm hloubce. Správný čas pro zazimování čerpadla nastane, pokud teplota vody trvale poklesne pod 12°C a zastaví se veškeré bakteriální pochody. Pokud však používáte povrchové (sběrné) čerpadlo, měli byste ho nechat v provozu, dokud riziko padání zbytků rostlin do jezírka ke konci podzimu nepomine.

jednatel společnosti

Jednatel společnosti, obchodní a technické oddělení, péče o B2C zákazníky

Udělal vám článek radost? Šiřte jej dále do světa!